Пример индивидуалног образовног плана

У јеку приче о инклузији оно што се поставља пред наставнике је и проблем израде и спровођења индивидалне наставе. С тим у вези, наводим један пример израде истог, а одрађеним на семинару одржаним у Пожеги 2013. године. Подаци у примеру су измишљени, дете са овим профилом не постоји.

ИНДИВИДУАЛНИ ОБРАЗОВНИ ПЛАН

Аутори: запослени из Угоститељско-туристичке школе, Чајетина Снежана Шапоњић, Данка Ковачевић, Дубравка Стаматовић, Роса Вукосављевић и Горан Драшковић.

Социјални профил ученика

Дете има 15 година, похађа први разред средње школе. Живи са родитељима ограничених интелектуалних способности. Имовно стање родитеља је задовољавајуће и упркос менталном стању родитеља, они му пружају подршку. Дете живи на селу и путује у школу
Код детета се исказују проблеми у виду отежаног учења. Способно је да савлада основе градива, али исказује потешкоће у примени, продубљивању градива и повезивању наученог градива у смисаоне целине.
Делимично је уклопљен у вршњачку групу ( прихваћен је од значајног броја ученика у одељењу). Ученици из одељења му пружају подршку путем објашњења градива које ученик не може да савлада.
Дете је повучено у себе и пати од недостатка иницијативе. Спорије пише, слова су различите величине. Успешно савладава градиво ако му се остави довољно времена.
Моторика му је успорена. Неопходно је понављање упутстава за рад, али на крају успева да одради постављене задатке, у смањеном обиму. У раду је одговоран. Наставне јединице учи механички.

planirane mere

pedagoski profil

plan aktivnosti skola

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s